Danijoje alus (øl) yra kur kas daugiau nei tiesiog gėrimas. Tai – gilias tradicijas turinti kultūros dalis, bendravimo forma ir neatsiejamas hygge elementas. Nors daugeliui Danija asocijuojasi su visame pasaulyje žinomu „Carlsberg“ vardu, pastaraisiais dešimtmečiais šalies alaus scena išgyveno tikrą revoliuciją.

Šiandien čia telpa viskas: nuo istorinių lagerio gigantų iki inovatyvių mikrobravorų ir senų, aprūkusių barų, kuriuose laikas, regis, sustojęs. Šis gidas padės jums susigaudyti daniško alaus pasaulyje ir atrasti geriausias vietas juo mėgautis.

Didieji Gigantai: Carlsberg ir Tuborg

Tai du vardai, garsinantys Daniją visame pasaulyje. Jų šviesusis lageris (pilsner) yra labiausiai paplitęs alus visoje šalyje.

Carlsberg – Tikriausiai Geriausias Alus Pasaulyje?

Šis legendinis šūkis puikiai atspindi „Carlsberg“ ambicijas. Įkurtas 1847 metais, šis bravoras yra neatsiejama Danijos pramonės ir kultūros istorijos dalis. Kopenhagoje galite aplankyti „Visit Carlsberg“ lankytojų centrą, susipažinti su istorija ir, žinoma, padegustuoti.

Tuborg ir Sezoninės Tradicijos (J-dag)

Nors priklauso „Carlsberg“ grupei, „Tuborg“ išlaiko savo identitetą. Ypač svarbios yra jų sezoninio alaus tradicijos. Garsiausia iš jų – J-dag (J-diena), pirmasis lapkričio penktadienis, kai į barus visoje šalyje išleidžiamas kalėdinis alus Tuborg Julebryg. Ši diena danams yra tapusi neoficialia nacionaline švente.

Kraftinio Alaus Revoliucija

Prieš maždaug 15 metų Danijoje prasidėjo tikras mikrobravorų sprogimas, amžiams pakeitęs alaus kultūrą. Kopenhaga tapo viena svarbiausių kraftinio alaus sostinių Europoje.

Mikkeller – Inovacijų Vėliavnešys

Tai garsiausias danų kraftinio alaus vardas pasaulyje. Mikkeller neturi vienos didelės alaus daryklos – jie verda alų bendradarbiaudami su bravorais visame pasaulyje. Jų barai, pasižymintys minimalistiniu skandinavišku dizainu, yra išsibarstę po visą Kopenhagą. Čia rasite visko – nuo vaisiškų IPA iki sudėtingų, statinėse brandintų stautų.

nuotrauka freepik

Kiti Svarbūs Vardai

  • To Øl: „Dviejų alų“ vardu pasivadinęs bravoras, įkurtas buvusių Mikkeller mokinių. Taip pat garsėja kūrybiškumu ir kokybe.
  • WarPigs: Kopenhagos Mėsos perdirbimo rajone (Kødbyen) įsikūręs alaus baras-restoranas, bendras Mikkeller ir amerikiečių 3 Floyds projektas. Garsėja amerikietiško stiliaus alumi ir Teksaso barbekiu.

Tikroji Daniška Patirtis: Bodega

Jei norite pamatyti, kur alų geria patys danai, ieškokite iškabos su užrašu „Bodega“ arba „Værtshus“.

Kas yra Bodega?

Tai paprastas, nepretenzingas, dažnai senamadiškas vietinis baras. Danai juos meiliai vadina „rudaisiais barais“ (brune værtshuse) dėl nuo senų laikų parudavusių medinių interjerų. Čia nerasite kokteilių ar įmantrių užkandžių. Čia ateinama išgerti pigaus alaus ir pabendrauti. Tai yra pati autentiškiausia socialinė patirtis.

Ką Užsisakyti ir Kaip Elgtis?

Tiesiog prieikite prie baro ir paprašykite „en pilsner“ – jums įpils klasikinio „Tuborg“ ar „Carlsberg“. Atsisėskite, atsipalaiduokite ir stebėkite aplinką. Niekas jūsų netrukdys. Tai vieta, kurioje galima pajusti tikrą, nesuvaidintą danišką ramybę.

Nesvarbu, ar rinksitės ekskursiją po didžiulę gamyklą, ar degustuosite eksperimentinį alų stilingame bare, ar tyliai gurkšnosite bokalą senamadiškoje bodegoje – kiekviena patirtis atvers vis kitokią daniško alaus kultūros pusę. Skål!

Rašyti komentarą