Jei norite pamatyti tikrą, nesuvaidintą ir maksimaliai koncentruotą danišką hygge, privalote apsilankyti Danijoje Kalėdų laikotarpiu. Kai dienos tampa trumpiausios ir tamsiausios, danai atsako į tai jaukumu, šviesa, bendryste ir tradicijomis, kurios šildo kūną ir sielą. Daniškos Kalėdos, vadinamos Jul, yra pats magiškiausias metų laikas.

Šis gidas supažindins jus su svarbiausiomis danų Kalėdų tradicijomis, šventinio stalo gardėsiais ir, žinoma, jaukiausiomis Kalėdų mugėmis.

Daniškos Kalėdų Tradicijos

Julefrokost – Kalėdinių Pietų Maratonas

Tai viena svarbiausių tradicijų. Julefrokost (Kalėdų pietūs) – tai ilgi, gausūs ir linksmi pietūs, rengiami su kolegomis, draugais ar šeima visą gruodžio mėnesį. Stalas lūžta nuo tradicinių patiekalų (silkė, kepenėlių paštetas, kiaulienos vyniotiniai), o kiekvienas patiekalas palydimas mažu stikliuku kmynų degtinės – akvavito.

Adventas ir Šv. Liucijos Diena

Kaip ir Lietuvoje, danai laukia Kalėdų visą Adventą. Populiaru namuose turėti Advento vainiką (adventskrans) su keturiomis žvakėmis arba kalendorinę žvakę (kalenderlys), kuri kasdien sudeginama po truputį iki pat Kūčių vakaro. Gruodžio 13-ąją minima Šv. Liucijos diena, kai mokyklose ir bažnyčiose rengiamos vaikų, nešančių žvakes, procesijos.

Juleaften – Didžioji Šventė Gruodžio 24-ąją

Pati svarbiausia diena yra Kūčių vakaras. Šeima susirenka šventinei vakarienei, po kurios seka pagrindinis ritualas – šokis aplink Kalėdų eglutę. Visi susikimba rankomis, eina aplink eglę ir dainuoja tradicines kalėdines dainas. Tik po to ateina laikas dovanoms.

Ką Ragauti? Šventinio Stalo Gardėsiai

Pagrindinis Patiekalas

Dažniausiai tai būna kepta kiauliena (flæskesteg) su traškia odele arba antis (and). Patiekiama su virtomis ir karamelizuotomis bulvytėmis (brunede kartofler), raudonaisiais kopūstais (rødkål) ir tirštu padažu.

nuotrauka freepik/Tivoli per Kalėdas

Desertų Karalius – Risalamande

Tai privalomas Kalėdų desertas. Kreminis ryžių pudingas su smulkintais migdolais, vanile ir gausiu vyšnių padažu. Pagrindinė deserto intriga – jame paslepiamas vienas vienintelis nenuluptas migdolas. Tas, kas jį randa savo lėkštėje, gauna specialią dovaną – mandelgave.

Saldumynai ir Gėrimai

  • Æbleskiver: Apvalios, purios kalėdinės spurgytės, valgomos su cukraus pudra ir uogiene.
  • Gløgg: Karštas, prieskoniais pagardintas raudonasis vynas su razinomis ir kapotais migdolais.
  • Julebryg: Specialus, stipresnis ir tamsesnis kalėdinis alus, kurio pasirodymas lapkritį yra didelė šventė.

Jaukiausios Kalėdų Mugės (Julemarkeder)

Nuo lapkričio vidurio Danijos miestai pasipuošia ir pakvimpa Kalėdomis.

Kopenhagos Mugės

  • Tivoli Sodai: Tai pati įspūdingiausia ir magiškiausia Kalėdų vieta visoje Danijoje. Parkas virsta tikra pasaka su tūkstančiais lempučių, dekoracijomis ir šventiniais kioskeliais.
  • Nyhavn: Spalvingoji krantinė taip pat pasipuošia muge. Čia galite nusipirkti suvenyrų ir paragauti šventinių skanėstų su vaizdu į kanalą.
  • Højbro Plads: Tradicinė vokiško stiliaus mugė pačiame centre, šalia Strøget gatvės.
  • H. C. Anderseno Mugė: Nedidelė, jauki mugė, kurioje galima sutikti ir patį pasakų autorių.

Mugės Kitur Danijoje

  • Odensėje: H. C. Anderseno gimtinėje rengiama istorinė Kalėdų mugė, atgaivinanti senąsias tradicijas.
  • Orhuse: „Den Gamle By“ (Senamiesčio) muziejuje galite patirti, kaip Kalėdas Danijoje švęsdavo skirtingais šimtmečiais.

Rašyti komentarą